Saturday, 28 January 2012

Buku Diari Menarik Perhatianku



 Hai :)

 Setiap orang ada minat sendiri betul?



 Begitu juga dengan saya, sebenarnya masa zaman kanak-kanak saya cukup suka dengan Buku Diari . Bila keluar pergi supermarket atau kedai hadiah , pasti saya akan mencapai buku diari sambil membelek buku tersebut dengan mata yang bersinar-sinar dan tersenyum-senyum *itu-tanda-saya-teruja* bukan sewel ya..




 Saya baru sedar yang saya masih minat atau obses dengan buku diari ini sewaktu saya singgah POPULAR bookstore semalam. Kebiasaanya saya akan berlega-lega dekat bahagian novel , tiba-tiba hati saya tergerak untuk merayau ke bahagian alat tulis ..*tujuan-asal-untuk cari-adik-saya-yang-asyik-tengok-mainan..hehe* Sudah mengenal pasti kedudukan adik saya yang bulat itu, saya pun berhenti dekat bahagian buku-buku diari .



   



 Perasaan teruja tidak terkata !! Saya belek-belek semua buku diari sampai semakin bersepah buku itu yang sememangnya bersepah..hehe *maafkan-saya-maafkan-saya*  Baru saya sedar yang saya masih minat buku diari...saya ingat minat ini sudah luput, tapi sebaliknya pula.. tak sangkanya!







 Pada pandangan saya , buku diari ini ada nilai tersendiri . Rekaan kulit dan muka surat yang di hias dengan corak yang comel buat hati saya meloncat-loncat rasa nak beli semua!!




 Kepentingan buku diari :
1. Mencatat memori suka atau duka 
2. Memberi peluang untuk diri sendiri meluahkan rasa tidak puas hati dengan ayat paling KASAR sekali..*bukan-orang-lain-nampak-kan?*
3. Meluahkan perasaan sayang terhadap seseorang dengan bahasa paling romantik *kalah-skrip-ombak-rindu*
4. Bila sudah tumbuh uban kelak, terasa nak kembali ke zaman remaja..inilah buku yang kita cari..time tu nak buka blog dah malas kan? hehe


Saya banyak kali buat diari, tapi akhirnya buku tu terbiar dan berhabuk..kesian..kesian..kesian..akhirnya buku tersebut saya buang..huhu....Inilah sebab utama saya rasa membazir kalau beli buku diari..hehe 





 Cute betul buku ni , saya rasa macam nak beli dua pula..lepas tu..lepas tu...

awak ambil 1, saya ambil satu..

saya nak catatkan nota cinta kita..

bila gaduh pun tulis juga ya 


 kih..kih..kih...sweet or sour 


semestinya sweet......
milkysmile





 Taraa..! saya suka meow-meow.. sangat comel..warna biru hidung pink =.=' 


 Kesimpulanya....Nak dekat 1 jam saya membelek semua buku , tapi satu apa pun tak beli..haha sebab dalam dilema tidak tahu hendak pilih yang mana..tak apalah bila saya free saya akan datang lagi dan sambar satu buku diari...


milkysmile

Friday, 13 January 2012

Money..money..money..


Hai,

 Tahukah anda betapa pentingnya duit?

tahu.......... duit ni umpama nyawa di dunia...........tanpa duit semua benda tak boleh buat........ betul....tak tipu..........


bayangkan, .............. kita seorang diri.............dengan sebuah kenderaan yang tangki minyak full........kita ni orang selangor........so dari johor nak balik ke selangor la ni............... tapi duit dalam poket ada RM5 je,....... macam mana nak balik????????? ha....ha....ha.... fikir duit RM5 tu lepaslah nak bayar tol? Makan lagi......... 


tak kan nak mintak kat orang sepanjang perjalanan balik tu?? ha...ha...ha.... 


 Hey! Gerun saya bila fikir soal duit ni... mujurlah saya masih mempunyai tempat bergantung, tanpa keluarga pasti saya akan kebuluran..entah apa jadi kat saya sekarang ...hmm berfikir sejenak...

 Saya ingat bila dah kerja, saya tak kan ada masalah. Tapi sangkaan saya meleset ke pulau jauh nun di sana! haha Bila kerja , sayalah paling banyak guna duit! Bukan untuk berhuuhahaha (enjoy) tak ya! Duit banyak habis ke makan je. 1 Hari duit makan mesti 9 ringgit lebih.. pening..pening...













 Masa zaman sekolah dulu..cehh dululah sangat padahal baru je habis sekolah..hehe Saya memang bawa purse gemuk ni ke sekolah..duit pun penuh je..hehe maklumlah setiap minggu ayah bagi RM40 sebagai duit belanja..so setiap minggu mesti ada baki dan boleh buat simpanan untuk beli topup ke..make up ke..baju ke..hehe

 Itu dulu..sekarang ni tak sama lagi , purse tu saya abadikan dalam almari..sebab dah tak ada isi..huuu.. kadang-kadang saya try buka purse ni..dengan penuh harapan, mintak-mintak adalah seringgit ke lima ringgit yang tertinggal..haha Mimpi belaka..untunglah kalau setiap kali saya buka purse ni terselit duit..hahaha












 Sekarang saya guna purse comel ni je, hehe kesian betul dengan diriku ini..kesian..kesian..kesian.. yelah buat apa saya nak bawa purse gemuk kalau duit sikit je..lebih balik bawa si comel yang ringan ni..hehe

 Saya ni bukanlah seorang yang boros , tak juga memilih bab makan ni..tapi pelik bila Ayah bagi duit belanja RM50..saya pakai dalam masa 4 hari..bakinya tinggal RM2 je, then hari rabu lepas saya minta ayah duit belanja lagi..


Ayah nak duit belanja...

 Aik 50 sekejapnya habis..

Yelah setiap kali rehat wawa makan kat KFC or Mcd..

Hmm patutlah -.- ..ayah tak de duit..

 Ala...merajuklah...(masuk bilik)

Yela esok ayah bagi....

hehe...ngada2 punya anak pempuan..mesti ayah cakap macam tu dalam hati... hehe so esoknya ayah bagilah RM30..ingat dapat RM50 lagi..tak bersyukur betul.dah bagi betis nak peha...hehe tapi legalah saya dapat duit makan,kalau tak kebulurlah perutku, sakitlah kaki ku..hilang tenagaku.... hi..hi..hi











 Tadi saya tengok duit tinggal ni je bakinya..macam mana nak topup...huu..kalau topup hilanglah duit makan dan duit minyak saya..buatnya ayah tak nak bagi duit belanja minggu depan??? haaa...haaa...sebab tu lah saya dah tak topup sampai sekarang ni..harap ikhsan orang je..huuu...jasa anda sangatku hargai..

 Mula hari ini saya akan aturkan perbelanjaan saya dengan lebih berkhemah..hehe saya tak kan makan kat KFC dan MCD setiap hari...sebab takut gemuk...! haha

 Lagipun saya kerja nak ringankan beban ayah, bukan nak beratkan lagi...huhu T__T






Bahagia Derita



Hai kepada blogger semua tak kira gegurl or boboy ,thanks ya sebab sudi menjengah blog saya ni.. tanpa anda siapalah saya. huuuuuuuu T___T

Okey, sepanjang saya bekerja sebagai part time promoter ni, masa saya di rumah sangatlah singkat . Jadi nak update blog dengan kerap pun tak boleh. Memandangkan hari ini saya dapat cuti, saya nak menghadap laptop puas-puas! bukan nak rehat puas-puas..hehe



Kehidupan yang mudah tapi ....

 Iya memang saya kata terang-terang bahawa saya gembira kerja dekat The Store sebab suasana tempat kerja dan rangkaian kawan yang SUPER best! 

 Best-best juga , stress tetap ada..lebih lagi bila ramai customer , tapi kalau yang tak banyak kerenah saya ok je. Yang banyak songeh pun saya ok. yang saya tak ok bila yang banyak gatal tu....hei...geli!  Customer tu tak adalah buat apa-apa kat saya , cuma ayat-ayat sampah dia yang buat saya geli..

 Ikutkan hati saya nak cabut je..takut next time jumpa customer gatal lagi, maklumlah kerja bahagian pakaian lelaki..sah-sah saya kena menghadap muka lelaki je ..huh! Nasib baik saya ada kawan-kawan yang Super Best..taklah saya tertekan sangat..hehe

 Hmm cakap pasal kawan ni.. Macam-macamlah, paling seronok bila tak ada customer kitorang mesti berkumpul then borak-borak...gelak-gelak...terasa macam dekat sekolah pula, iyelah kebanyakkan sebaya dengan saya..So memang bergembira jelah kitorang ni..bila manager lalu pandai-pandailah cover..hehe









 Time nak rest, member da mula tengok jam..mengeluh sana sini...da fikir nak makan apalah..memang macam budak2 betul! 

 Saya pun lebih kurang diorang jugak..hehe time ada sale ni saya selalu rehat seorang diri huu..sebab time rehat saya lambat sikit, asal rehat pukul 7 sampai 8 malam saya dah blur nak ke mana ek? kedai banyak kat area klang ni..tapi memang blur tak tau nak rest kat mana..hehe


 Lastly , setiap hari saya rehat dekat KFC . Diorang pun dah kenal muka saya..hehe Hampir semua jenis menu KFC saya makan ulang-ulang , nak try lepak kat kedai makan saya tak biasa..kalau ada kawan okeylah..ni sorang-sorang..bayangkan....!

 So better duduk kat KFC , nyaman,tiada gangguan dan lagu pun best.. :)


okey habis cerita...hehe gambar pun tak banyak , memang ada 2 tu je..hehe...so kalau sakit mata tengok muka saya yang selekeh tu..sila buat tak tau je..hahaha 




Friday, 6 January 2012

Pertama kali kerja...



Hai ,
Hari dapat juga saya ambil masa untuk update blog dengan sepenuh hati dan sepantas kura-kura saya menaip..hehe sepantas kucing pun susah apa lagi kuda!

Haa, saya nak share berita gembira..yang saya sudah pun dapat kerja . Lepas SPM siapa yang larat nak duduk rumah lama-lama..saya tak larat duduk rumah macam orang tak ada hala tujuan..hehe serius bosan duduk rumah..

Saya cukup bahagia bila 2/1/2012 diorang call suruh masuk kerja 3/1/2012...sebab bulan 12 saya ada interview ..katanya masuk 5/1/12 ..tup..tup... dia suruh masuk awal.! Terkejut kura-kura ...eh sejak bila saya ada kura-kura??? Esoknya dengan pantas kilat saya pergi kedai gambar untuk ambil gambar saiz passport dan bergegas ajak ummi pergi beli seluar hitam dan baju kemeja putih.




Menaip sambil minum air sirap sejuk dan choki choki..hehe
yang kuning tu pass kerja dan sampul putih tu ada punch card .. :)




Kerja apa?

Ini soalan biasa, saya keja dekat The Store department D'urban (baju lelaki tu la...) Hmm pasal gaji tu, biasa je..tak banyak pun, saya tak berapa ambil pusing pasal gaji ni..sebab setakat lepasan SPM tanpa result! haha boleh la kan...sementara tunggu result tu dapatlah saya cari pengalaman kerja. Lagi pun dekat dengan rumah..bawa motor sekejap je sampai...Photobucket


Pertama kali.....

Ya! Pertama kali saya kerja dan saya seronok..hehe sebab kerja saya ni tak susah pun , lipat , gantung, cari saiz , kemas-kemas counter , dan tulis kat cash bill itu je.. Mula-mula tu kekok jugalah nak lipat baju kemeja..bukan boleh ikut suka hati tau , ada step kalau tak baju tu tak muat nak letak dalam plastik yang segi empat tu...hehe

Lepas tu ada cara untuk lipat seluar dan susun betul-betul sampai kemas.. ala macam kerja suri rumah..hehe Tapi counter jenama lain tak adalah teliti macam counter saya jaga ni... contohnya counter lain susun seluar ada senget-senget pun okey..tapi saya punya kena kemas je.. dari sini saya belajar untuk lipat pakaian biar semua sama saiz...tak ada terkeluar sana sini... haha

Promoter saya tak banyak cakap macam promoter lain, dia akan cakap bila saya tanya je..atau dia nak ajar saya..kalau tak dia diam dan buat kerja dia..macam kira itu dan ini... masa kali pertama tu rasa macam ,

apalah nasibku dapat promoter pendiam dan serius , tak seceria promoter lain.... 

Tapi itu tanggapan pertama saya. Hari ketiga, saya dah faham cara dia macam mana.. saya dah boleh in dengan dia..hehe dia akan borak-borak dengan saya bila 15 minit nak balik.., betapa dia serius dalam kerja dia walaupun sebagai promoter sahaja..oh dia wanita 40-an bebangsa cina.

Cuma saya agak lengguh bahagian kaki ni
Photobucket lama okey la kot..




Kawan

Emm lagi apa ye...ha! Kawan-kawan seperjuangan baik-baik belaka.. semua happy je...tak kira jantina dan bangsalah katakan..couter saya depan sekali dekat dengan cashier , so saya pun okey dengan diorang ..


Layanan terhadap costumer ..

Saya bagi layanan  A+ lah kat diorang..haha Saya suka bila ada costumer taklah bosan hidup saya, hehe bila costumer nak beli baju lagi saya suka sebab dapat tulis dekat cash bill! haha sangat jakun ini olang... Saya tak marah pun kalau orang punggah baju sebab baru ada kerja..kalau tak ada orang usik baju ..saya jadi bosan ...


Ohh lagi satu ! Saya dah pandai guna mesin jahit ...haa semalam masa tak ada costumer saya katalah dengan promoter saya...

Auntie saya nak belajar jahit tau.... Photobucket

Dan dia kata boleh... so saya mintak tolong kawan untuk ajarkan saya pakai mesin tu, kira saya dah boleh jahitlah hujung seluar..kalau ada orang nak potong seluar nanti, tapi saya belum mahir lagi , sebab baru belajar semalam..hari ini saya nak cuba lagi sampai pandai! Sebab tak lah susah kalau diorang mintak jahit seluar , tak adalah saya kurang kabut cari orang untuk jahitkan...



Okeylah sampai sini saja saya share pengalaman bekerja .. ada cerita best saya cerita lagi ek? hehe
Photobucket


p/s : Ummi saya pesan, buat kerja niat kerana Allah s.w.t  . Tak kira apa pekerjaan yang kita lakukan..buatlah sungguh dan gunakan peluang yang ada untuk saya kutip pengalaman..Jangan makan gaji buta...





Monday, 2 January 2012

Sign contract 2012 .











Hai :)

Inilah entri pertama saya untuk bulan 1 tahun 2012 , jadi saya mahu berkongsi tentang AZAM 2012 boleh?

Boleh..boleh...

Silakan...silakan...

Wah! terima kasih kepada pembaca blog saya secara live dari rumah saya ,
anda sangat saya sayangihttp://www.smileycodes.info  .


Apa perbezaan antara AZAM dan IMPIAN?
Hmm, saya ringkaskan maksud dua perkataan ini dulu...

Azam ialah kemahuan yang sangat kuat , kira bersungguh-sungguh la untuk mencapai cita-cita.
Impian ialah sesuatu perkara khayalan atau angan-angan..senang kata macam mimpi la..


Sebab itulah semua orang dan cikgu ajar kita untuk tanam azam pada setiap tahun baru benih yang kita tanam itu bercambah menjadi sebuah kejayaan jika kita bersungguh-sungguh..

Kalau tanam impian pada setiap tahun baru jadi apa? tak jadi pape pun, hehe tapi lihat kepada maksud perkataan tersebut dan faham sendiri :)

Saya seperti guru Bahasa Melayu yang sedang mengajar murid dengan tak bersungguh-sungguh..http://www.smileycodes.info










 Saya takut meletakkan azam..sebab biasanya 5 azam saya senaraikan , tapi 1 1/2 je tercapai. Sedih tahu bila apa yang kita sasarkan tapi tak dapat...sebab kelalaian diri sendiri buat tak bersungghuh-sungguh..hasilnya, 1 1/2 / 5 la....

 Saya memang sedih bila jadi macam ni ,.

So awak down?

 Saya tak down..saya up! haha Tak ada istilah down untuk tahun 2012 ya.. saya tak nak down tak tentu pasal..buang masa je kan.

 Senarai top 5 azam tahun baru Nur Najwa :

  • Mahu berubah menjadi seorang anak / gadis/wanita/perempuan yang lebih baik dari sebelum ini
  • Belajar ilmu agama dengan lebih mendalam .
  • Apa-apa jadi , saya tetap nak sambung belajar (Universiti /Politeknik /Kolej /Form 6 )
  • Kurangkan hiburan yang melalaikan..insyaAllah..
  • Serius saya tak nak sebut perkataan B.O.S.A.N lagi! Sebab saya sudah rimas dan rasa macam apa je bila asyik mengadu bosan dekat Ummi or blog..macam mengada-ngada je kan? hehe Kalau saya ada taip ayat ini "Saya bosan betullah ...sebab ...." sila tegur tau.. hahaha
  Azam yang lain-lain, biarlah secret....


http://www.smileycodes.info
There was an error in this gadget