Tuesday, 19 November 2013

Terukir Sesuatu Dihatiku


Assalamualaikum w.b.t

 Pada tarikh 16 November 2013, saya ke laman facebook dan baca la apa-apa post yang menarik.. hati saya tertarik dengan satu post yang di 'shared' oleh seorang kawan saya. Post itu milik page Indahnya Berpurdah. Lantas saya like page tersebut dan mulalah membaca, rupanya banyak sangat info menarik dikongsikan! Pada malam itu jugaklah saya terasa ingin berpurdah suatu hari nanti! Jika diizinkan ingin secepat mungkin berpurdah/ niqab kerana ada keistimewaan dan kelebihan wanita yang berpurdah ni. Doakan saya. Saya cemburu dengan kekuatan hati dan iman mereka. :')

Al-Hijaab


 Saya mula survey Butik menjual Niqab dab baca kisah-kisah wanita yang berpurdah... kenapa saya sibuk buat research? Inikan ilmu juga, saya tak suka terfikir-fikir dan buat pandangan sendiri...bila baca baru faham dan puas hati :) Saya pun bukanlah bagus..mungkin tercorot... tapi saya berusaha mencari info dan baca sampai faham perdebatan mengenai purdah ini. Sekurangnya, taklah tergolong dengan kelompok manusia yang suka-suka menjadi hakim tapi KOSONG.. Itu ini tak tahu tapi komen bukan main lagi... nasihat saya, tak tahu tanya, malu bertanya sesat jalan..tak tahu, jangan main serang dengan komen yang pedas! Mana letaknya adab sesama manusia? Sedih...apa yang akhirnya penyerang ini dapat? Dapat malu je la.

Kata Ummi,
 Saya maklumkan hajat saya untuk berpurdah suatu hari nanti kepada Ummi, alhamdulillah Ummi tidak menentang malah Ummi kata, "Kalau Wawa berpurdah Ummi pun nak ikut sekali...." sambil tersenyum... Wahh Ummi... :)  Tapi Ummi ingatkan supaya kukuhkan dahulu perkara yang wajib dan kena ingat melangkah ke peringkat yang baru ni memang banyak halangan. Lebih lagi orang sekeliling saya bukan dalam kalangan mereka yang berpurdah. Saya faham tu...

 Ada satu cerita!
 Semalam, semasa di stesyen minyak.. saya termenung ke arah luar tingkap kereta dan mata saya tertumpu pada wanita yang duduk dibahagian penumpang kereta sebelah. Memang kurang jelas, tapi dalam hati saya kata, 'mesti pakai tudung labuh..cantik :) '  Tidak lama kemudian datang pemandu kereta itu,... wajahnya berseri, mengenakan jubah hitam yang longgar berstoking pada kaki juga lengannya serta mengenakan tudung labuh jenis satin berwarna hitam yang menutup dada, bahu dan belakang. Saya cepat-cepat tunjuk kat Ummi, Ummi pun kata cantik dan sejuk mata memandang. :) Rasa senang je tengok cara pemakaian wanita-wanita itu. Mereka pun berlalu. Mata saya agak aktif petang tu, hehe jadi pandang pula kereta yang tak jauh dari kereta saya.. tiba-tiba ada seorang wanita berjalan masuk ke kereta itu...saya sempat tunjuk kat Ummi! Kenapa saya beriya panggil Ummi? sebab kali ni saya nampak wanita mengenakan Niqab! Hati gembira tak terkata, mana taknya saya baru je buat research dan pasang niat. nah ditakdirkan bertemu dengan wanita-wanita muslimah itu... sedangkan saya ada terfikir susah betul untuk terserempak dengan mereka yang berpurdah/ niqab. Lalu Ummi pun bagi kata-kata semangat, "Itu tandanya hidayah... suatu hari nanti Wawa akan berpurdah.." Ameen. Doa seorang ibu :)

Kata Ayah,
 Itulah kisahnya, rentetan daripada keinginanku yang meluap-luap itu Ummi pun bagi tahu Ayah yang saya ni nak pakai purdah. tetttt Ayah tak izinkan, kata Ayah.... cukuplah pakai tudung yang labuh atau bulat tuuu *fahamlah maksud tudung bulat Ayah kata tu* hehe Bila da pakai macam tu jangan pakai seluar jeans semua tu. Haaa disini jawapannya saya kena simpan niat ini dahulu, saya terasa lucu mesti Ayah pelik dengan hajat anak dia ni...tak pernah-pernah la katakan..Walaupun saya tak main-main tapi saya redha dengan keputusan Ayah...sebab;

Rasulullah s.a.w bersabda; Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa. :)

Al-Hijaab


 Saya tahu, banyak perkara perlu dilengkapkan sebaik yang mungkin. Permulaan kenalah tukar cara pemakaian ni, labuhkan longgarkan dahulu sebab tutup auratkan wajib. Perlahan-lahan...Saya juga banyak baca komen di page Indahnya Berpurdah, komen yang berkisarkan Gadis Remaja Ingin Berpurdah, ada macam-macam komen! Tapi saya tertarik pada satu komen yang bunyi lebih kurang macam inilah, "tak apa untuk mencuba, lama-lama datang niat dan keikhlasan.." sebab ada orang komen jangan main-main untuk berpurdah..




 Pada pandangan saya, biarlah datangnya perasaan ingin mencuba sesuatu yang baik itu...janganlah kutuk ke apa, sebab orang tu nak cuba benda baik, benda yang bermanfaat bukan benda yang merosakkan. Contohnya, Cik A tak pernah mengenakan mini skirt sebab rasa rendah diri dan tak pernah pakailah katakan, designer pun kata you try la dulu..da cuba baru tahu.. tup..tup... Cik A cuba dan jatuh hati pada mini skirt tersebut.. ni benda tak baik ni..tapi masyarakat kita taklah bising sangat.. Pada suatu hari, Cik A terasa ingin cuba berpurdah dan menyatakan hasratnya di dalam laman sosial.........haaaa kena hentam teruk, mulalah orang cari kisah silam la...tak percayalah...macam-macam, apa kata doakan je yang terbaik.. Senang cerita :) Tapi saya tahu bukan semua orang suka kutuk mengutuk ni, segelintir pihak aje yang agak terebih emosi bukan majoriti.

 Yelah daripada mencuba fesyen barat atau muslimah yang tak muslimah sangat (Jubah yang nampak bentuk badan) lebih baik mencuba untuk berpakaian mengikut syariat atau pun mengenakan purdah.. terpulang.. lepas tu jangan lupa membaca! Penting sangat membaca ni.... sebab untuk pengetahuan diri sendiri agar jadi lebih baik dan menjawab soalan-soalan wartawan. Faham sendirilah kan.. ;)



 Kesimpulannya, penulisan saya kali ini ialah berkaitan dengan cinta pandang pertama terhadap page Indahnya Berpurdah, keinginan saya untuk berpurdah, pendapat Ummi saya dan Ayah serta pandangan saya tentang satu isu diatas. Itu sahaja..
Doakan yang terbaik untuk saya, begitu juga para pembaca yang rajin membaca. Terima Kasih ya!

Dibawah ini saya sediakan link yang sangat menarik!

1. Butik menjual Niqab? SINI 
2. Shawl labuh? SINI tak pun beli kain pastu hantar kedai jahit tepi.. lagi puas hati! :D
3. Aurat wanita? Haa terbaik sebab penerangan lengkap. InsyaAllah ;) SINI
4. Aurat wanita lagi?  secara ringkas  ... SINI
5. Soal niqab? Penting lepas baca penulisan tu..baca komen sekali, baca semua!! Baru tak salah faham :) SINI
6. Datanglah ke Blog ini... penulis berbicara dengan bahasa sempoi, penyampaian menarik... SINI









Tuesday, 12 November 2013

Cuti Semester? Buat Apa?



 Assalammualaikum w.b.t




Bersama ummi saya tercinta Nazariatul Akmar :)



 Cuti punyalah lama...terasa macam sekejap je kat rumah..tapi waktu mana tunggu kita...tahu je nak dekat tarikh daftar untuk semester baru. Yup semester 4! Makin nak dekat tarikh balik UiTM Machang ni.. ada la yang tak nak balik sebab tak puas berehat..ada yang tak sabar nak balik sebab bosan duduk rumah.. Saya pula tak kisah, kata pun cuti....bukan berhenti..kan? jauhkan la.. Jadi sampai masanya akan masuk balik..mulakan dengan azam yang baru... iaitu jadi lebih baik dan rajin daripada sem lepas..InsyaAllah..

 Sepanjang cuti semester saya tak bekerja, duduk rumah. Jumpa kawan pun tidak..memang bangun pagi gosok gigi....buat perkara yang sama berulang kali tanpa rasa jemu.. lagi pun ruang cuti yang ada ni memang saya manfaatkan untuk rehat, lepak dengan family, online dan main-main dengan kucing.

 Saya juga tak bercuti ke mana-mana, walaupun Malaysia ni ada banyak tempat percutian yang menarik. Yelah, ayah sibuk bekerja..dan saya tahu sebagai anak.. tak sopan kalau merungut itu ini, andai kata ayah ajak pergi mana-mana..saya ikut dan kalau tak kata apa-apa...saya ok je kat rumah ni.. Ummi ada, adik beradik ada :)

Top 5 aktiviti yang biasa saya buat ialah...
1. Kemas rumah
2. Berborak dengan Ummi dan adik-beradik
3. Menonton rancangan paling popular Running Man
4. Keluar makan dan menonton wayang dengan family
5. Kucingku sayang


Ok kemas rumah! Bila da biasakan hidup sendiri, uruskan barang dan pakaian sendiri punya.. Akibatnya saya cepat penat bila kemas rumah..uruskan baju satu isi rumah ni... 6 orang je.. tapi penatlah terasa banyak gila kerja.. pinggan mangkuk.. rumah lagi..padahal dulu sebelum masuk U rumah ni saya uruskan jugak ok je.. hehe Bab masak pula lega...sebab ummi yang masak.. saya tak pandai masak..tak apa tak pandai boleh belajar.. :D

Berborak dengan ummi perkara biasalah.. setiap hari ada je perkara yang hendak dibualkan..dan topik yang popular ialah hal berkaitan agama. ummi suka tengok rancangan keagamaan dan suka membaca buku hal keagamaan juga.. tengok ummi pun penat tapi sempat je baca buku :) Jadi bila ummi dapat ilmu yang berguna untuk akhirat mesti ummi cerita dengan penuh kesungguhan... saya seperti menonton ceramah secara Live..haha Apa yang ummi kongsikan itu adalah untuk kebaikan. Selain itu, kitorang akan berborak mengenai hal kecantikan..haha Memang sekepala.. :D




Running Man! Haaa saya tahu saya lambat..da beratus episod ditayangkan sekarang baru saya tengok..haha ni pun sebab terpengaruh dengan adik sebenarnya... masa dekat kolej mana saya layan running man ni.. lagi pun tak puas la kalau tengok kat laptop.. Jadi bila dekat rumah ni.. adik pula suka menonton rancangan ni, yang bestnya dia bukan tengok malam tapi dia rakam dari channel astro oneHD dan tengok waktu siang.. Bila check balik rupanya banyak juga episod running man yang lepas adik rakam.. So saya pun join la dia tengok..dan saya yang ketawa paling kuat sampai kena tegur dengan ummi..haha Saya tengok la episod yang lama sampai ke waktu pagi.. hehe Eheemm saya suka Lee Kwang Soo!! Dia kelakar..blurrr dan sangat tinggi.. :D






Keluar makan dengan family dan menonton wayang...haa ni biasalah.. ayah paling suka buat aktiviti ni bersama keluarga..walaupun tak bercuti ke mana-mana.. saya masih enjoy.. kadang-kadang malas nak makan malam..tapi bila da keluar, memang ayah nak kitorang makan jugak! haha Bila rasa malasnya nak tengok wayang...haaa ni bukan ayah je paksa ikut..adik-adik saya pun paksa saya ikut..haha

Main-main dengan kucing tanpa jemu.. Banyak gelagat kucing saya rakam..sebab diorang ni comel sangat..... Geram je kalau tengok, mestilah kena dukung diorang ni..hehe Tapi kan umur kucing-kucing saya bela tak panjang..satu persatu mati akibat dilanggar orang :'( .. akhirnya tinggal seekor je.. kesian dia tak ada siapa nak main dengan dia..jadi bila Kumau termenung..saya akan ajak dia main tali or bola.. hehe Tapi Kumau pun ada seekor kawan baik..kucing jiran nama dia Kelabu.. Kelabu hari-hari lepak rumah saya.. main-main dengan Kumau..bila da malam baru dia balik rumah jiran :)

Wahhhhhhh panjangnya penulisan saya hari ni.. pengsan juga siapa yang baca entry ni..haha Tapi memang anda seorang yang rajin kalau baca keseluruhan entry tanpa skip mana-mana bahagian.. Terima Kasih ;)




Monday, 11 November 2013

Gembira dan senang hati..bila....

Assalammualaikum w.b.t

 Hari ni saya nak buat semua orang tersenyum gembira dan kurangkan stress.. dengan cara saya! :D Senang je..tak susah pun..apa yang korang perlu buat ialah scroll perlahan-lahan dan nikmati gambar kanak-kanak comel yang ada lesum/ lesung pipit di pipi!!! Hoorayyy... :D

Sekejap! Kalau nak tahu.....kalaulah nak tahu..
Sebenarnya, saya peliklah juga sebab sebelum ni tak pernah pun saya susah payah nak mencari gambar kanak-kanak kat google.. tak pernah terdetik pun.. siang tadi la pertama kali saya bersungguh-sungguh cari gambar sampai berjam-jam saya duduk depan lappy..adakah ini tanda-tanda awal orang nak masuk usia 20 tahun?? Hahaha ok... -_-

Nak tahu lagi?
Kini baru saya sedar bila melihat gambar yang ceria...comel..sedap mata memandang..hati pun tenang semacam.. Oleh itu, selain tengok gambar kucing yang comel dan video Maru The Cat kat youtube.. yang popular tu...rupanya tengok gambar kanak-kanak pun boleh kurangkan stress..dan meningkatkan mood happy! Apa kata anda cubalah sendiri :)  Wah macam nak jual produk kesihatan..haha



































  













































































































































































Haaa comel sangat... sukalah tengok diorang ni.. ceria je kan.. memandangkan saya pun berlesung pipit di kiri kanan pipi...saya harap suatu hari nanti...dapat anak yang ikut keturunan saya..haha sebab ayah dengan ummi ada lesung pipit...kalau ada rezeki la.. Ok impian tu! :D  

Oh ya, antara banyak-banyak gambar, saya suka gambar yang terakhir sekali.. :D





Tengok...ni gambar masa raya haji..saya da pandai dukung baby..hehe


Friday, 1 November 2013

UiTM: Result Final Examination Sem(3)

 Assalammua'laikum w.b.t.

 Akhirnya tibalah hari yang digeruni tetapi paling dinantikan. Iaitu hari mendapat keputusan peperiksaan untuk pelajar UiTM (Diploma, Pra Diploma dan Matrikulasi).

  Pertama sekali saya tekankan disini. Ini merupakan blog saya, ruang untuk saya berkongsi cerita suka…dan bukan yang duka.. Kepada yang tidak suka atas sebab yang saya sendiri tak tahu kenapa.. janganlah baca entri ini dan mana-mana entri yang lain. Saya berkongsi kegembiraan dengan family serta mereka yang sentiasa sehati sejiwa hehe. Satu lagi, selagi Ummi dan Ayah saya jaga saya, tak perlulah nak kritik . Terima Kasih ;) 

ok sambung~

 Sehari sebelum result hujan diarea Klang, jadi seperti yang kita tahu...

     Nabi SAW bersabda"Berdoalah pada waktu mustajab doa iaitu sewaktu pasukan tentera bertempur, sewaktu mendirikan solat & ketika hujan turun"Hadis riwayat Abu Dawud Sumber daripada Ustaz Dr. Mohd Izhar Ariff


 Perasaan gementar dan gelisah tu datang pada saat-saat akhir pula…semakin lama semakin kuat  gementarnya. Ingatkan da boleh kawal perasaan macam ni, kononnya da biasa…auta belaka.. 


 Pada malam 31 Oktober, Timeline twitter mula panas..satu persatu senior  tweet da dapat keputusan…rata-rata bersyukur dan gembira dengan keputusan exam..Tahniah semua!! Ada juga senior yang dapat status ANC! Bahagianya mereka dapat keputusan yang cemerlang sekaligus dapat membalas jasa ibu bapa. Mesti air mata kegembiraan mengalir antara mereka, jika tidak kelihatan secara zahir pasti di dalam hati. :’)



Gambar selepas selesai present final project for multimedia application.



 Oleh kerana diriku ini sering mendapat emel lambat, sejak semester satu lagi..hehe Saya ambil peluang  itu untuk mengucapkan tahniah kepada semua senior yang da dapat result..seronok sebenarnya berkongsi kegembiraan ni.. Bila tengok orang happy, saya pun join dorang happy. Bila dorang Tanya “Wawa da dapat result?” Err..Saya kata la belum..mungkin saya terlebih ceria  macam orang da dapat result. Hahaha hey Wawa macam mana boleh terlebih dos gembira pada malam itu.hehe

Malam sampai ke  pagi buta yang tak lena~

 Pagi tu saya tidur sebelah Ummi tercinta, memang susah nak tidur la....tiba-tiba macam termimpi..hikhik ayat tu…Ok malu :p Tak pe nak cerita juga..! Saya mimpi da dapat emel dari UiTM dihatiku..Terus bangun! Pandang Ummi yang tengah nyenyak tidur, lepas tu pandang jam. Lebih kurang 2.30 pagi.. Hati ni berat je.. sebab fikir “..penat je buka lappy..entah-entah takde emel pun.” “Kalau check 9.00 pagi kan lagi best.” “risau..risau..” Ah buang semua perasaan tu..terus lari masuk bilik on lappy.. kemudian melayari emel sambil gosok mata…*teruk keadaan aku time tu* Kalau korang tengok keadaan aku… =,=’

Wahhh emel da sampaiiiiiiiiiii.. huh..huh..huh

 Dengan lafaz bismillah dan doa supaya hati ini tenang berdepan dengan result exam semester 3 ni. Saya scroll perlahan je..serius perlahan serupa siput.. dan scroll lagi sampai nampak semua result.....dan…............ terus berlari kejut Ummi… :’D


Alhamdulillah.. Ya Allah.. 

 
Bulatan hijau kat nombor 8 tu subject favourite! :D




 Salam peluk cium Ummi.. saya bersyukur sangat dan semestinya berkat doa Ummi dan Ayah yang tak pernah putus.. Ummi tenang dan senyum je tengok gelagat saya pagi tu dan terus Ummi tak tidur..haha Kitorang pun borak-borak sekejap..lepas tu sambung tidur balik. I love you forever la :D

 Terima kasih banyak kepada pensyarah yang mendidik serta menghalalkan ilmu.. walaupun kelas saya ni bising, maklumlah semua perempuan..pensyarah semua sabar mengajar dan tak lupa beri pesanan supaya kitorang jangan bising sangat...hehe

 Tapi mesti ada hikmah disebalik kejadian..semester 2 yang lalu saya tidak dapat dekan. Jadi cuma sem 1 dan 3 je dapat dekan…secara rasminya saya tak dapat dah fighting untuk mendapat ANC dan berselempang.. Sedih...Tak mengapa Allah Maha Mengetahui..Apa yang saya dapat setelah berusaha..itulah yang terbaik. Terima Kasih Ya Allah :’) 

 Buat rakan seperjuangan yang saya kasihi, tahniah semua..saya tahu semester 3 sangat mencabar jika hendak dibandingkan dengan semester sebelumnya. Namun, kita semua sudah berusaha sehabis baik dan mata antara kita ni la yang jadi saksi macam mana susah payahnya kita semua siapkan assignment, final project dan belajar untuk exam hari tu :)
 
 Buat senior yang dapat result baik, cemerlang dan terbilang itu…wawa bangga sangatlah dengan uolls! Selamat maju jaya untuk  peringkat Degree pula..Bestlah tengok screen capture slip result exam uolls yang super meletop itu..jangan lupa juniormu ini ye..hehe 



Ada gaya lecturer tak? :p Masa ni event untuk final project promotion.



 Semoga semester depan dan seterusnya saya dan semua rakan seperjuangan mendapat keputusan yang baik dan cemerlang. Ya Allah kabulkanlah doa kami. :)
  

Thursday, 30 May 2013

Hijab yang labuh...




Firman Allah swt:
"Wahai Nabi, suruhlah isterimu, anak perempuanmu serta wanita-wanita yang beriman, agar melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya: yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenali, maka mereka tidak akan diganggu. Dan Allah adalah maha Pengampun, lagi Maha mengasihani" (Al-Ahzab: 59)



Heliza Helmi...


 Hari ini, eh bukan hari ni je tapi sejak beberapa tahun yang laluuuu... pelbagai jenis design tudung dan selendang boleh kita dapati dipasaran. Lebih menarik lagi setiap jenis tudung tu ada namanya sendiri, contohnya kalau tudung beropol-ropol tu nama ABC, selendang yang jenis cotton namanya DEF, tudung yang awning lembut tu namanya GHI dan macam-macamlah dan dan semestinya nama-nama kat atas tu rekaan saya semata-mata..hewhwe...ikut pada creativity tuan punya bisneslah kan nak bagi nama apa... Tak kesah...kreatifkan bagus!


Tak patut... 
 Persoalannya sekarang, saya rasa sayang sangat-sangat sayang. Mengapalah design hijab yang begitu cantik itu tidak menepati syariat Islam? Ada ke patut design hijab yang ngam-ngam paras dada?! Nanti angin tiup ke apa ke..kan da terselak..Tak cantik kan?? Aurat pun terdedah begitu sahaja. Cuma, bukanlah semua hijab kat Malaysia ni "pendek-pendek" belaka. Ada je butik-butik hijab yang semua design dia menutup dada. Alhamdulillah. Trylah pergi ke seksyen 7 shah alam, memang banyak sangat produk untuk muslimah..pandai-pandailah survey..heee  :)

Pendapat...
 Nak elakkan kaum kita ni daripada pakai tudung,selendang (hijab) yang tak cukup syarat ni senang je, berbalik kepada Tuan punya bisnes.. juallah,designlah hijab yang cantik-cantik tapi dengan syarat labuhkan kain tudung tersebut.. Barulah isu hijab tak cukup syarat ini dapat dibendung. Ini pendapat saya kerana bagi saya setiap perkara yang terjadi berlaku daripada satu titik dan daripada titik itulah menular ke merata tempat.

Saya??
 Ya, saya bukanlah seorang yang sempurna tetapi saya ada kemahuan iaitu ingin berubah daripada satu tahap ke satu tahap yang lebih baik dari masa ke semasa, sebolehnya saya nak cepat-cepat-cepat berubah tak mahu lambat sebab usia ni panjang ke tidak bukan kita yang tentukan.. :')

Saya memang suka sangat pakai selendang tak kisahlah apa jenis material selendang tersebut. Ikutkan sekarang ni fesyen dengan kaum hawa memang seperti isi dan kuku, tak dapat dipisahkan. Nak try pisahkan? Cubalah kalau berani! =.=' Hakikatnya, saya sendiri suka berfesyen dan tak ada masalah pun sebab saya da bagi tahu tadikan..banyak sangatlah butik yang menyediakan produk muslimah yang ikut syariat Islam, jangan risau. Silalah boikot produk muslimah yang tak cukup syarat itu..  





Lagi labuh lagi bagus!
 Meronta-ronta hati ni nak beli shawl yang labuhnya macam gambar kat atas tu!!! Nak sangat...InsyaAllah saya akan berhijab dengan hijab yang lebih labuh juga, itu kehendak saya sendiri... saya sedang berusaha.. :)

Cadangan butik...
 Ini paling best, kepada yang tak tahu kat manalah nak beli tudung atau selendang yang meletops atau pun anda macam saya yang tak suka beli barang secara dalam talian (online) jadi...Marilah....Jomlah ke alamat ini: Jalan Plumbum Q/7Q Seksyen 7 , 40000 Shah Alam, Malaysia .

   Sini saya panggil Sek.7 Pusat Shopping Muslimah Terbest..haha *merepek* Ok, antara butik yang saya suka ialah butik Inspirasihana , Sugarscarft , Radiusite , Ariani , Cala Qisya , Allya Mysara , Zawara , dan banyak lagi!! :)


P/s: Yang tertutup itu cantik.. Yang tertutup dan labuh itu cantikdan indah :)


Wednesday, 29 May 2013

Saya dan warna putih...

Assalammualaikum w.b.t.



 Warna putih tu cantik,suci, bersih dan indah.. 


 Saya suka sangat warna putih... bila nampak baju kurung moden yang warna putih bersih tu...rasa macam nak pakai! Nak beli! Nak! Nak! Dulu zaman kanak-kanak dan remaja sekolah Ribena, tak pernah pula rasa sukakan warna putih..sibuk dengan warna pink yang comel tu.. tapi sekarang pun pink tetap dihatiku  dan apabila menjangkau usia sekarang ni dah pandai dah suka warna putih.. Adakah ini tanda saya da matang kot? Kot la..kot je..hikshiks :p



Tengok gambar bawah ni...


Jubah, Baju Kurung warna putih bersih..



Kasut yang sangat menawan dan semestinya putih!





 Faktanya di sini, saya memang tidak pernah pakai baju kurung atau jubah dan kasut yang berwana putih...tak pernah langsung saya cuba.Baju dan kasut sekolah adalah warna putih. Kesiannya kat najwa...nak belikan untuk saya ke? :p

Tak apa, simpan dulu impian ni sedalam-dalamnya sebab saya nak jadikan Jubah dan Kasut putih eksklusif di hari pernikahan saya nanti! :) Nanti?? Ya saya pun tak tahu bila nak kahwin dan siapa jodoh saya.. kahwin cepat, pertengahan atau lambat semua tu saya tak tahu.. Doakan saya dipertemukan dengan bakal suami yang soleh dan mempunyai ciri-ciri seorang kaum adam yang baik. So bila saya da kahwin nanti..NANTI ya.. saya akan upload dekat blog ni..heeeeee

 Bayangkanlah, bila tak pernah langsung pakai warna putih..tup..tup.. masa wedding I pakai warna putih...ohh mesti rasa lain macam kot.. kot lagi... apa yang saya kena buat sekarang ialah sabar :)





Sweet?! 


Ya.. saya nak macam ni.. :)







Saturday, 4 May 2013

Sayang Kamu!



Assalammualaikum w.b.t




Gerak hati saya, terasa nak sangat update blog tentang mereka yang cukup saya sayang! Cukup saya sayang ya..bukan sebarangan orang tau Cik Kiah Pak Samut.. teheeee.  Oleh itu, dengan pantas saya buka laptop dan sign in blog kemudiannya tercengang......nak mula macam mana la ni.. Saya da biasa sangat melalui saat-saat blur bila mahu start menaip ni .. emmm tapi sebelum saya menaip dengan panjang lebar lagi. Saya nak nyatakan sesuatu...bahawa entri pada malam ini tak ada kaitan dengan sesiapa pun dalam famili saya, mereka ada kaitan dengan saya sorang jew..ok nampak tak kengada-ngadaannya di situ..? *habis bahasa melayu*




Dari kiri Bella, Mun & Syemi. Gambar kredit kepada Syemi ;)

 Inilah mereka yang saya sayang, kenal tu tak lama pun..tapi kenapa entah hati ni macam rasa seronok je bila kenal mereka adik-beradik ini. Haaa yup! saya rapat dengan adik-beradik ni.. comel,cantik, manis dan awesome la..! hehe Walaupun mereka muda daripada saya, tak semestinya saya tak boleh nak ngam, lagi pun beza umur tak jauh sangat,.. Untuk pengetahuan rakyat jelata sekalian, kalau nak berkawan tu tak payah kira status ke, umur ke, bangsa ke...dan lain-lain. Apa yang paling penting hati kita ni, kawan biar ikhlas. :)



 Mun(18) selaku kakak, diikuti dengan Bella(16) dan Syemi(14). Masing-masing ada personaliti tersendiri yang boleh buat saya ketawa setiap kali chat. Rasanya muka ni lambat berkedut kot sebab adanya diorang, selalulah saya ketawa dan senyum je.hehe Kalau nak kata secara fizikalnya, Bella yang baju biru itu sama tinggi dengan saya...kiranya kitorang ni rendah sikit je~ *muka kasihan*



Secara ringkasnya..

 Mun
- Seorang yang sangat caring, ehemmmehemm..malaslah nak puji Mun..haha Mun ni paling suka mengusik saya, humm akak tak suka tau..tau.. :p Lagi satu, Mun ni suka sangat cakap saya kelakar, padahal dia pun sama je.. kelakar jugak.. tak habis-habis dengan pistol dia tu.. Tapi saya ok je..tak gelabah pun sebab saya ada bom dan parang...Sentiasa siap sedia untuk berlawan secara imaginasi dengan penuh emosi..hahaha  :D

 Bella - Bak kata Mun, Bella ni becok dan suara kuat macam speaker! ok Mun yang cakap bukan akak..haha Bella yang paling banyak contact dengan saya melalui Twitter (budak ni ratu twitter..LoL)..bella kalau ada rasa sedih dalam hati , kadang-kadang akan luahkan pada saya dan saya tak kisah :) Kalau ada problem just share je..saya faham, bila pendamkan dalam hati..sangat menyakitkan. Jujur ni  ;)


 Syemi - Syemi  paling muda dan dia yang paling manja..heeee  selalu kata rindu kat kak wawa.. comelkan?? :D  Syemi jaranglah contact, mungkin sebab Syemi stay kat asrama.. So bila dia balik adalah chat sikit-sikit.. Syemi such a sweet girl and you are beautiful..  :)




Seterusnya gambar yang bawah ni..tak payah hiraukan siapa dia. :D

Yes! This is me 'kak wawa' hehe




Semoga kita kekal berkawan, kak wawa harap.. Semua dianugerahkan kesihatan, belajar rajin-rajin sampai dapat capai cita-cita serta impian dan seterusnya buat Ibu Ayah bangga.. Doakan akak berjaya dalam pelajaran dan juga masa hadapan ye? Entri ni akak taip ringkas je sebagai satu kenangan dan penghargaan, apa yang akak ringkaskan tu memang betul-betul ringkas..hehe padahal korang sangat nice..dan lebih daripada apa yang akak karangkan kat atas tu...Sayang korang! <3




p/s: pertama kali bahasakan diri kak wawa kat blog..uuu rasa tua pulak..haha :p

Wednesday, 1 May 2013

Mei 2013

Assalammualaikum w.b.t


 Selamat datang bulan mei!!! Eh bukan..bukan..

 Yeay!! da ke bulan lima!!! Eh tak..tak..

 Bulan Mei, lama I tunggu you.. erk pelik..

 Ok macam ini, Alhamdulillah, lepas bulan April tunggu lama..datang juga bulan Mei ni.. Sweet la si April tu..hehe





Apa mahu buat?
 Hmmm..Sekarang ni masih dalam mood cuti semester, jadi nak buat apa ye bulan ni..? Entah la, saya suka rehat dekat rumah je tapi ada la plan nak jumpa dengan kawan-kawan sekolah dalam pertengahan bulan nanti. Kalau tak date dengan diorang macam tak lengkap je cuti sem ni kan. Jumpa kat mana masih dalam perancangan, mungkin tengok wayang/ bowling, aktiviti biasa budak U bila cuti sem la katakan. Lepak kedai kopi tak pernah pulak kitorang buat.haha


Trend biasa... *menguap
Pagi ni #MayWishes tengah jadi trend kat Twitter. Ala macam biasa, bila April pun macam tu jugak. Trend kitar semula...nanti bulan Jun pun gitu jugaklah. So saya pun melayanlah Trend yang ada kat Twitter..melayan sikit je tak sampai meroyan pun... Siapa yang tak layan, rugilah.. sebab apa? Nama pun trend, walaupun trend kitar semula ia tetap trend! Ok..ok I gurau je cik kiah, jangan terasa ye.. :D


Apa yang saya nak?
 Jujur saya tak suka sebenarnya buat wish untuk setiap bulan! Yela, bila setiap bulan buat wish bila la saya nak laksanakan.. wish awal tahun pun tak beres lagi.. ni nak buat wish untuk setiap bulan...alahai lemah la, kalau ada yang nak tolong settle kan wish ok la..baru tak bertimbun..hehe

 Cuma sebagai umat Islam, pastikan kita sentiasa memperbaiki diri setiap masa. Tinggalkan perkara atau perbuatan yang tak baik dan buatlah perkara yang baik-baik. :)






Berhijrah :)






Jom berdoa!


Doa agar diberi ketetapan hati.


*Dari gambar atas:

 " Ya Allah, yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepada-Mu." HR Muslim no.2654

" Wahai Rabb yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hatiku pada agama-Mu." HR. At-Tirmidzi no.3522, Ahmad VI/302, 315 dan al-Hakim I/525. Lihat shahilih at Tirnidzi III/171 no.2792.
 



Monday, 29 April 2013

20 April 2013

Assalammualaikum w.b.t




 Tak sangka ini merupakan post pertama saya untuk tahun 2013! Sungguh tidakku sangka, blog ini terbiar dengan lamanya. Macam biasa ini semua gara-gara saya tak pandai urus masa untuk study, assignment & blogging akhirnya blog pun terbiar begitu sahaja. Tak pelah, perkara da lepas usah dikenang, tapi ambil sebagai iktibar la. Sesungguhnya demi masa ni manusia selalu kerugian sebabnya tak reti nak uruskan masa sebaik yang mungkin. Bagi yang pandai uruskan masa, sesungguhnya dia sangat bertuah kan? Semoga kita semua yang selalu terleka ni, cepat-cepat berubah..tak mau la jadi orang yang hidup dalam kerugian..  :)

 Sebenarnyakan *kelip-kelip mata* umur saya telah pun berganjak ke angka 19 pada 20 April 2013. Haaaa..tengok gambar bawah ni!! Saya buat kad untuk diri sendiri....ini menunjukkan betapa saya menghargai angka 19. Pada hakikatnya, inilah angka belasan terakhir sebelum ke 20 kan??! Kalaulah usia sentiasa kekal belasan tahun...*merepek*





 Bawah ini pula adalah beberapa ucapan daripada kawan saya di Twitter, ucapan dalam inbox Facebook, direct message Twitter, SMS & Whatsapp tidak disertakan atas dasar privacy. Cewahh.. Minta maaf juga kepada kawan yang geram dengan saya sebab private date of birth saya ni dekat Facebook.. bukan apa, saya ni suka diam-diam je. *buat muka seposen* Ok tengoklah gambar ni dulu...hehe



Dari atas, Irfan, Bariah..dan diikuti senior saya di uitm machang, afiq,zuby dan asri. 


Dari atas Bella budak comel, Atikah,Farha dan Rasyiqah.


Dari atas Nad, Beah, Mior, Tasha & Najwa (kembar nama)


Dari atas Aidil dan  Dydie. 


Dari atas Dniey, Daneil, Izzah dan Ja.

 "Saya suka sangat denga ucapan hari lahir lagi-lagi yang diucapkan oleh keluarga dan kawan-kawan. Kalau orang yang tak dikenali ucapkan..Saya tak rasa apa-apa *jujurnya haha* "

 Terima kasih sangat kepada yang berikan ucapan melalui mana-mana social networks atau pun sms, lagi terharu kepada kepada kawan-kawan yang memang ingat tarikh lahir saya :D Segala ucapan dan doa anda amat saya hargai. Semoga doa daripada anda menjadi kenyataan. Ameen. :')


 Sejujurnya, hari lahir kali ini tidak sama macam sebelumnya. Saya tak ada rasa nak buat sambutan ke, beli kek ke, hadiah ke atau apa-apa je keee. Cukuplah doa, itu sangat memadai bagi saya. Alhamdulillah Allah s.w.t masih panjangkan umur saya. Masih sihat pada usia 19 tahun ni bahagia disamping keluarga serta berpeluang untuk menimba ilmu untuk dunia dan akhirat. Bersyukur sangat dengan nikmat yang tak terhingga, tak terkira, tak terkata dikurniakan dariNYA terhadap diriku yang kerdil ini :')



 Tambahan; Tahukan tarikh kelahiran Rasulullah SAW bila?
 Muhammad SAW dilahirkan di tengah-tengah kota Makkah Al-Mukarramah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 570M iaitu pada tahun Gajah. :')





JOM KITA BERDOA!

Doa Panjang Umur, Murah Rezeki dan Diberkati;

اللهُمَّ أكْثِرْ مَالِي وَوَلَدِي، وَبَارِكْ لِي فِيمَا أَعْطَيْتَنِي، وَأَطِلْ حَيَاتِي عَلَى طَاعَتِكَ، وَأَحْسِنْ عَمَلِي، وَاغْفِرْلِي


" Ya Allah,banyakkanlah hartaku dan anakku,serta berikanlah keberkatan atas setiap apa yang Engkau kurniakan. Panjangkanlah kehidupanku dengan ketaatan terhadapMU serta perbaikilah amalanku dan kurniakanlah keampunan kepadaku"









Thursday, 7 March 2013

Hey,kenapa awak menyamar?

 Assalammualaikum..

 Tajuk entri macam marah je kan?  Sebenarnya tak marah ya, tapi terkejut.

Cuba lontarkan tajuk di atas dengan gaya terkejut.

"Hey, kenapa awak menyamar....?" sambil kerutkan dahi, buat mata sedih..alala tak comel pun..jangan buat mimik muka macam tu dah... =,-


Aha..hujung semester memang mata saya  macam ni..menggerunkan~~


 Kisahnya bermula begini.. semalam (6/3/2013) saya dikejutkan hingga terkejut sangat apabila mendapat tahu daripada seorang kawan saya,namanya Fuad.

 Katanya dalam inbox FB saya,

Nama perlu censored ok :)


 Jap, apasal ada 'haha' di penghujung ayat dia eh? Ketawakan saya or kesian? Fuad ni..

Jadi, masa ni saya tak dapat apa-apa bayangan lagi. Saya pun laju je la search. Tup...Tup..
Surprise wawa!! Ada orang menyamar menjadi awak.. tapi dia guna nama dia, cuma profile picture dan cover FB tu muka saya.. Hish! Apakah tujuan dia?

 Terkejut..haaa saya terkejut...

Persoalan yang bermain di minda..
 Kenapa wahai gadis? Kenapa guna gambar saya?  Kalaulah saya ni artis yang sememangnya terkenal dengan istilah

 "I kan public figure, sebahagian life I ialah milik peminat.." dan yang seerti dengannya.

Tapi saya bukan sesiapa yang terkenal..faham tak maksud saya?
Contohnya peminat Selena Gomez.. dia gunalah gambar dia kat FB or Twitter, tujuan untuk menonjolkan keminatan tahap melampau tu. Lagi pun Selena kan cantik..

 Saya pula bukanlah sesiapa, tapi sebenarnya itu kira tak boleh ya... menyamar atau dalam bahasa orang putih mata birunya ialah impersonation ialah satu kesalahan!
Salah disisi undang-undang.. Baca ni... Tetap salah walaupun suka-suka.


Apa perlu buat bila ada kes penyamaran (impersonal) di Facebook??



 Saya terus reportlah.. ini tujuan untuk protect diri kita sendiri. Niat orang kita tak tahukan.. Apa yang saya tahu..salah tetap salah. Bila saya amati cehh ayat bm terbaik.. saya dapati gambar tersebut diambil melalui blog saya. Nampak tak saya sangat teliti tau.. 

 Reaksi rommate saya paling hebatlah.. ada yang terkejut, ada yang macam marah gitu.. Saya faham, mereka sayang saya..hehe 
Yang paling saya ingat ayat daripada Bariah lepas nampak ada orang komen gambar saya di Fake akaun FB tu..
 "Hey! tu lesum pipit kawan sayalah! dia curi gambar kawan saya!" See.. how kelakar Bariah ni.. :D


Pengajaran di sini..
 Hmm entahlah..heh.. tapi please..please..tolong..tolong..hormat.

 Itu saja, senangkan. Tak baik menyamar semua ni.. Hormat antara satu sama lain, ada benda yang kita boleh kongsi.. ada benda yang kita tak boleh kongsi..contohnya identiti dan muka saya. merajuk..  =,=

" Cuba letak diri awak dekat tempat saya. Awak akan rasa macam-macam rasa ..please jangan buat lagi.."  :( 

Tak apalah, saya maafkan.. dan saya sendiri faham perasaan mereka yang senasib..sob..sob..

Saya harap, perkara macam ini tidak berulang lagi.. *Ucapan ala-ala pengetua sekolah berucap* Terima diri seadanya, sebab manusia ialah makhluk sebaik-baik ciptaan Allah s.w.t .. ;)

Bye..take care 


There was an error in this gadget