Wednesday, 30 May 2012

Politeknik Merlimau : Masih Berfikir lagi..


Dalam jam 12 tengahari...
Saya sedang online FB..
Tiba-tiba berlaku kebanjiran status mengenai semakan politeknik..
Oh ya! Barulah saya perasan, tujuan utama saya online ialah menunggu masa untuk melihat semakan sebenarnya...

Dengan pantas saya melayari  laman Web kegemaran lepasan SPM iaitu upu.mohe.gov.my 
Saya tidak nervous masa tu...


Klik.....



Loading....


______________________________________________________________________

TAHNIAH!
Anda berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut :

EHD63 : DIPLOMA PENGURUSAN ACARA 

Pusat latihan : POLITEKNIK MERLIMAU, MERLIMAU.MELAKA

URL SURAT TAWARANhttp://www.politeknik.edu.my 


______________________________________________________________________




Tiba-tiba , saya jadi gementar pula....
Sebab...



 Mana tak gementarnya, saya dapat Diploma Pengurusan Acara. Saya rasa takut, tidak pernah terlintas dalam minda saya bahawa saya akan dapat program pengajian ini. Saya baca daripada Teks Ucapan Amanat  2012 Yang Berbahgia Mejar(K) Hj Mohd Nor Bin Yusof iaitu Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Politeknik pada 30/1/2012 bahawa program yang saya terima ni merupakan program pengajian baru yang ditawarkan di Politeknik Merlimau.

 Patutlah puas saya menggoogle Pasal kursus saya ni, tapi tak berapa nak jumpa, apa yang saya tahu ada beberapa kolej swasta turut menawarkan Diploma Pengurusan Acara (event manegment) . Hey memang saya agak bimbang sekarang ni...

 Salah diri sendiri juga sebab letak program pengajian : Diploma Pengurusan Acara , pilihan No.1. tak sangka juga pilihan pertama , saya dapat.  =)



Pendapat saya tentang POLITEKNIK :
1. Saya dapat tahu ada yang sanggup lari ke kolej swasta semata-mata enggan ke Politeknik..Hei apa kes? Adakah sebab terlalu banyak dengar cakap-cakap orang je? Kebenarannya hanya mereka yang belajar di Politeknik sahaja yang tahu ya..
2. Ada orang kata susah nak ke degree lepas ambil diploma dekat Politeknik. Mungkin result dia tak bagus agaknya sebab ada kenalan saya yang berjaya dengan bergayanya selepas menamatkan pengajian di Politeknik ...
3.Saya tidak kisah dengan pandangan negatif masyarakat di luar sana, saya ambil yang positif sahaja.


p/s : Kebingungan tahap menyakitkan kepala....




Monday, 7 May 2012

Apa Itu Kalori..


 Kalori ialah nilai tenaga makanan yang biasanya diunjurkan dalam kiraan 'kalori'.

Nilai tenaga makanan berbeza bagi setiap jenis makanan terutamanya dalam nilai kalori. Contohnya lemak menghasilkan kalori terbanyak berbanding beratnya. Lemak menghasilkan 9 kalori bagi setiap gram sementara protien dan karbohidrat menghasilkan kira-kira 4 kalori bagi setiap gram.


Faktor yang mempengaruhi keperluan kalori anda
  1. Saiz tubuh : Tubuh bersaiz besar memerlukan lebih tenaga(kalori) berbanding mereka yang bersaiz kecil.
  2. Usia          : Semakin tua, jumlah otot semakin berkurangan dan lemak membentuk sebahagian daripada berat badan. Metabolisme juga secara semula jadi akan perlahan.Ia mengurangkan keperluan kalori anda.
  3. Jantina      : Lelaki selalunya tiadak mempunyai lemak yang banyak berbanding wanita. Mereka juga ada lebih banyak otot dibandingkan wanita seusia dan sama beratnya. Oleh itu, lelaki memiliki lebih kadar asas metabolik dan membakar lebih banyak kalori berbanding wanita.

Bagi yang ingin berdiet," jumlah kalori perlu diambil setiap hari mestilah tidak lebih daripada 1200 kalori..''

Wah ! bayangkan...betapa ketatnya peraturan yang disediakan oleh sebuah pusat perlansingan badan kepada Ummi saya! 





Keperluan tenaga/kalori untuk sehari

                                   |     Umur(tahun)       |       Berat(kg)     |     Keperluan Tenaga/Kalori   |

Remaja lelaki                       10 - 19                                                   2600 - 2580
Remaja perempuan              10 - 19                                                   2300 - 2100

Dewasa lelaki                      20 - 39                         55                             2530
(sederhana aktif)                  40 - 49                         55                             2400
                                          50 - 59                         55                             2280
                                           >60                             55                             2020

Dewasa wanita                     20 - 39                        50                             2000
(sederhana aktif)                   40 - 49                        50                             1900
                                           50 - 59                        50                             1800
                                            >60                            50                             1600

Perempuan 
       mengandung               1 trimester                                                     +150
                                    2 - 3 trimester                                                     +350

Perempuan 
         menyusu                                                                                        +550






Untuk mengelakkan pertambahan berat badan , jangan ambil makanan yang tinggi kalori terlalu kerap. Contohnya satu set hidangan burger boleh mencapai 1900 kalori ! Tidak termasuk lagi makanan lain yang kita ambil pada waktu sebelum dan selepasnya lagi. Jaga-jaga!



Saturday, 5 May 2012

Kembali

Assalammualaikum...

 Pertama sekali, saya menyusun sepuluh jari ingin memohon maaf kerana telah membiarkan blog saya sunyi tanpa update terbaru. Wahai "Pretty Glossy" maaf saya ya? hee.

 Sesungguhnya saya sudah dapat satu penyakit yang famous dikalangan blogger. Penyakit apa? ..penyakit malas nak update blog...bila sign in je...otak terus lambat berfungsi,tak ada idea untuk taip apa...Hoho..adakah blogger lain pernah di serang penyakit seperti ini ke saya je yang dapat?



 Persoalannya, kenapa saya tak seaktif dulu?

1. Saya sudah tamat sekolah.
 Alasan ye...bukan , sebenarnya saya seperti hilang arah sikit lepas SPM ni..hahaha Masa sekolah dulu hidup saya sangatlah teratur. Isnin sampai Jumaat sah-sah saya sekolah, zaman sekolah tak dinafikan bahawa setiap hari mesti ada sahaja kejadian atau aktiviti yang menarik yang boleh saya kongsikan dalam blog ..Wow! zaman sekolah cukup indah dan berwarna-warni tahu. Mesti semua orang rasa macam yang saya rasa...jangan tipu ok? heee

2.Saya cari duit sendiri.
 Haaa...,maksudnya saya sudah mula bekerja pada 3/1/2012 . Nak tahu saya kerja apa? Sila Klik. Dekat entri tersebut, saya sudah mengarang dengan panjang lebarnya! Jadi masa kerja saya tidak menentu, kadang-kadang balik lewat malam .. cuti pun jarang-jarang then ....huh memamg penatlah..tapi pengalaman bekerja memang best..yang tak bestnye, gaji memang tak cukup makanlah..hahaha penat je lebih..So selepas 4 bulan bekerja..Saya pun berhenti dan menjadi suri rumah sepenuh masa.. *winking... ;-)

3.Ketandusan idea.
 Memang kering da otak saya ni, nak perah pun tak keluar apa-apa..percayalah...saya rasakan,otak jadi lembab sikit (orang pertama mengaku diri lembab) sebab saya selalu makan fast food laa...So saya dapat fikir tentang 4 perkara je..Kenyang , Sedap , Duit habis..Kerja... Itu je awak!! Tapi belanja saya bukan tanggungan sendiri ya.. Saya tak ada buat pinjaman dari sesiapa , tapi memohon bantuan daripada ayah...hahaha Belanja besar gila! Percayalah.. Terima kasih ayah * winking lebih untuk ayah .. ;-D

Dah habis da..3 perkara telah ku bongkar...

So sekarang ni sementara tunggu masa untuk sambung belajar... saya akan jadi suri rumah yang berjaya lagi bergaya ..."Ummi, biar wawa settlekan satu rumah ni...."  Satu lagi saya akan kembali ber-blogging ..Yahoo!.com cikit...hahaha


There was an error in this gadget