Sunday, 27 November 2011

Sesuatu Buat Saya Terfikir ....



Okey hai...:)


Bagaimana hari dan perasaan anda?

  Seronok? Bahagia? Muram? Sedih? Bosan? Kosong?atau...gila-gila??


Setiap orang ada mood yang berbeza, mungkin hari ni Si A ceria dan Si B sedih.. Tapi esok mesti Si B dah okey sikit...Si A pula rasa bosan-gila-gila..! heeooOii bahaya.. sudahlah bosan , tambah pula gila2...Memang kritikallah macam ni..

Saya pernah juga rasa BOSAN YANG MAKSIMUM ,  sampai sakit kepala fikir cara nak hilangkan bosan tu, Ummi dan B** turut pening memikirkan cara nak buat saya rasa cool dan tak bosan! haha macam budak-budaklah perangai najwa ni...



First time saya snap pic guna Camera gemuk ni..hehe
Semua orang suka snap pic depan cermin..hehe





 Kiranya saya ni seorang yang mudah bosanlah?? betul...saya cepat jemu kalau buat aktiviti yang pasif...Ok...contohnya bila baca buku sejarah, saya ambil masa yang agak lama untuk IN ke zaman tamadun itu dan ini...Tapi saya rasa lega, sebab pagi sebelum exam sejarah ..saya baca dengan tekun bab tamadun Indus! Alhamdulillah SPM Sejarah 2011 bahagian A , soalan 1 ...keluar bab tamadun Indus!!! Bersyukur sangat tamadun china tak masuk...hihihi (susah la nak ingat tamadun china... -.- ) kesimpulannya saya SLOW , Perlahan , Lemmm ops tak nak guna perkataan itu...hehe  Yelah slow bab sejarah.... Saya tabik kepada pencinta subjek sejarah! Macam B** sayalah, hehe


 Cuba bagi saya kertas lukisan dan peralatan seni yang lain, saya dengan mudahnya mengeluarkan idea-idea ke atas kertas lukisan sehinggalah menjadi sebuat hasil seni yang molek, (perasan sungguh!) Terus terang saya minat seni!! Tapi saya tak ambil kelas seni, sebab dapat masuk kelas akaun dan ekonomi...patutnya saya boleh pindah kelas..Hmm sudah terlambat nak cerita sekarang sebab dah SPM dah pun... Lebih baik saya fokus dulu untuk paper akaun dan ekonomi ... dua subjek ni pun best juga, tak rugilah belajar sesuatu yang luar dari kemahiran kita yang penting kena berusaha bersungguh-sungguh...


Pn Nurul Hannan dan Kami geng tuition..hehe




Dulu masa form 4, saya memang tak faham PrinsipPerakaunan ni... Alhamdulillah bila form 5, saya mula selesa dan faham... Terima kasih sangat kepada Pn Nurul Hannan (guru akaun yang paling comel) , tanpa cikgu saya tak akan pandai akaun!! Cikgu buat kelas tuition malam setiap hari Isnin dan Selasa untuk bantu kitorang ..Thanks juga kepada geng tuition malam ..hehe sebab saling membantu ... Tapi saya rasa, saya akan sambung minat saya dalam seni...jika ada peluang dan rezeki...mudah-mudahan...











P/S:  Selamat Menyambut Awal Muharram....








Friday, 25 November 2011

I can speak meow... :D


Hai...
Setelah sekian lama tidak berkunjung ke panggung wayang  kerana sibuk dengan SPM (ye, last minute punye study...) ...alang-alang cuti dan minggu depan tak ada sebarang paper..
Ummi pun ajaklah kitorang adik-beradik keluar hari ni!!!  Betapa ummi memahami perasaan anak-anaknya yang bosan duduk kat rumah...hehe


 Dengan gembiranya kitorang siap-siap..untuk tengok wayang dan makan-makan .. dekat mana hotspot kitorang? tak jauh pun, kat AEON /Jusco Bukit Tinggi jela, macam biasa...tempat paling dekat dengan rumah..hehe tapi okey ape, jimat masa dan minyak kereta taw, tak kan nak tengok wayang sampai ke KLCC? depan mata ada...(tak lah depan mata sangat...)

 So, saya bagi cadangan untuk tengok filem PUSS in BOOTS... yeaay.. :)
I LOVE MEOW...



ya saya bersama ibu angsa emas :)



Jalan cerita sangat menarik!! dan padat dengan nilai moral...antaranya : -
 (1) semangat setia kawan..
 (2) kejar cita-cita dengan bersungguh-sungguh ..
 (3) membalas jasa orang yang telah menjaga kita..
 (4) ketabahan dan kecekalan menghadapi rintangan ..
 (5) berani
 (6) bijak mengatur

nak tahu pasal keseluruhan cerita? sila ke panggung wayang yang berdekatan! jangan tonton dan ketawa je... tapi ambil iktibar serta fahamilah persoalan dalam cerita ni.. :)
Tak rugi.....



Wawan jadi geng Puss , hehe







Wah! ada hero baru,...:P





 Indahnya dapat keluar rumah..hehe macam orang kena kurung pulak,..nonono.. tak ada istilah kena kurung dalam rumah ye, sebab rumahku syurgaku...kira selamatlah siapa yang tak merayau sana-sini..hehe

 oh sebelum balik kitorang ada photoshoot,..perkataan photoshoot sangat janggal untuk saya sebut dan agak kaku jari-jemari saya untuk menaip..! KENAPA?? suka hati sayalah.. :P




Taraa.. saya jumpa penguin..agak bulat itu haiwan,
adik saya kata tona baju saya sama dengan warna
badan si penguin...haha warna tak ape, 
tapi jangan cakap badan saya macam penguin
sudahhh... :(



ha nampak tak sign board tu, 
so tak payah jelaskan pasal tempat ...hehe kejam!






najla dan wawan, 
besar rumah kitakan... :)
bila kita masuk terasa macam sardin dalam tin... =.='






Inilah Ummi tercinta!!
Sentiasa nampak muda jelita youuu.. :)
Ramai kata saya cerah macam ummi...(perasannya kamu...)








Okey nampak tangan saya pegang botol  air TGV?
haa ni hadiah untuk pak cik berjanggut lebat berwarna putih
dan berpakaian serba merah tu,,..
emm santa apa ye??  (serius lupa!)




 Sekianlah.... 
 jumpa lagi yaaa...
 bye-bye-bye...




Hey pretty glossy!







masih cari idea ...nak taip apeee... 
..
....
....
......
.........






 bakal update post ..=P






p/s: minggu depan tak ada paper! :) 


Sunday, 20 November 2011

The One That Got Away- Katy Perry

About: Sometimes you promise someone forever but it doesn't work out that way.











The One That Got Away Lyrics


Summer after high school when we first met
We make up in your Mustang to Radiohead
And on my 18th Birthday
We got that chain tattoos



Used to steal your parents' liquor
And climb to the roof
Talk about our future 
like we had a clue
Never plan that one day
I'd be loosing you



And in another life
I would be your girl
We keep for of promises
Be us against the world



And in other life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away



I was dreaming you were my Johnny Cash 
Never one we got the other We made a pact
Sometimes when i miss you 
I put those records on



Someone said you had your tattoo removed
Saw you downtown singing the Booms
Its time to face the music
I longer amused



And in another life
I would be your girl
We keep full of promises
Be us against the world



And in another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
the one that got away
The one o o o o (X3)
The one that got away



Bridge:
All these money can't buy me a time machine (No o o o)
Can't replace you with a million rings (No o o o)
Shoulda told you what you meant to me (WO o o o)
Cause now i pay the price



And in another life
I would be your girl
We keep for of promises
Be us against the world



And in another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away
The one o o o o (X3)



And in another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away 





Tuesday, 8 November 2011

Belajar..Belajar..Belajar :)


Hai,
Siapa tengah study waktu ini???

Saya!! Saya!!


Haa...tak baik tipu diri sendiri...hehe

Sebenarnya saya baru  balik dari sekolah, ada kelas tambahan subjek B.Melayu.. ramai juga yang datang hari ni... saya doakan kita semua dapat menjawab soalan B.Melayu pada 14/11/2011 nanti dengan tenang dan yakin...seterusnya dapat skor A+ !

Kadang-kadang saya rasa tertekan juga bila tarikh exam semakin dekat...tapi alhamdulillah perasaan itu tidak berlebih-lebihan... kerana orang-orang tersayang sentiasa memberi semangat ! Merekalah penyumbang kepada  semangat dan kekuatan...

Dulu saya bila pandang buku...saya akan jadi macam ni....


Hmm..teruknya!! Tapi itu dulu... sekarang kalau macam ni juga, tak tahu nak cakap apalah!! hehe



Inilah subjek yang saya ambil :
1.B.Melayu - Pn.Farawati
2.B.Inggeris - Pn.Haslina
3.Sejarah - Pn.Nadiah
4.Pendidikan Islam - Pn.Nazarosima
5.Matematik-Cik Asmah
6.Sains-Pn.Angela
7.Tasawwur Islam-Pn.Farihah
8.Prinsip Perakaunan-Pn.Hannan
9.Ekonomi Asas-Pn.Warda 


Saya suka tengok senarai subjek yang saya ambil...satu tabiat kot!  :)



p/s: Okey sudah update blog kesayangan ni... masa untuk belajar...




Monday, 7 November 2011

Apa akan jadi pada tahun 2012 ?


 Bila dunia akan berakhir?


 Al-Quran menjelaskan tarikh kiamat seperti berikut(bermaksud):
'' Sesungguhnya hari kiamat itu akan datang, Aku merahsiakan (waktunya) supaya tiap-tiap diri itu dibalas dengan apa yang ia usahakan." (Surah Taha 20: 15)

 






 Dalam Al-Quran tidak sedikit pun menyebut tentang tarikh hari kiamat, seperti pandangan orang mengenai tarikh 21/12/2012 jatuh pada hari jumaat ialah hari kiamat ...Dibimbangi kepercayaan terhadap tarikh kiamat pada tahun tertentu merupakan satu kepercayaan yang boleh merosakkan aqidah . Kepercayaan ini karut dan khurafat.


 Terdapat segelintir ilmuwan  silam dikatakan telah meramal tarikh kiamat yang akan berlaku pada tahun sekian-sekian . Namun sudah beratus tahun daripada ramalannya , kiamat masih belum berlaku.



kesimpulannya:
* Keimanan kepada kedatangan hari kiamat adalah fardhu, dan termasuk dalam rukun iman.
* Tidak perlu bersusah-payah mencari tarikh kiamat.
* Apa yang penting amalan soleh setiap insan sentiasa bertambah.


Kredit:
majalah SOLUSI isu No.37
penulis Mohammad Nizam Abd. Kadir 




P/S : Majalah solusi banyak info! pertama kali saya baca... sebab asyik baca buku sekolah saya naik pening...saya pun pergi kedai, nampak majalah SOLUSI... saya pun belilah! Memang tak rugi beli majalah berkaitan ilmu ni....



Jom Baca!









Sunday, 6 November 2011

I miss you...i miss you...

Hai blog kesayanganku...
"Blog sihatkan , saya mintak maaf sebab sudah lama tak update awak. Sebab saya sayang awak, saya nekad kemas-kemas awak~ saya tahu saya rajin, itulah sebabnya awak selalu bertukar background! " hehe







 Memang saya sangat merindui untuk taip entri panjang-panjang, baca blog yang saya follow...
Saya juga rindu dengan *** , sudah lama tak jumpa..hehe Tak kisahlah , berindu-rindu dahulu, berjumpa kemudian hari..(saya pandai buat peribahasa kan?)

 Oh ya,  hari ini hari raya Aidil Adha...saya ucapkan selamat menyambut hari raya korban...mmm untuk esok ummi tak masak apa-apa pun, kami macam biasa akan berkumpul dekat rumah mak (nenek) .. semua mak cik dan pak cik saya ada kat sana, sepupu saya bersama ibu bapa tersayang..tapi saya dengan ummi je.. ayah tak ada kat rumah, sebab beraya dekat rumah mak tiri saya... rasa sedih sebab ayah saya jarang ada bersama...tak apalah , dia pun isteri ayah saya juga . Mungkin ayah balik petang nanti...

 ok lah, saya puas dapat lepas rindu untuk menaip...


p/s : saya nak post entri lagi...hehe






There was an error in this gadget