Monday, 7 November 2011

Apa akan jadi pada tahun 2012 ?


 Bila dunia akan berakhir?


 Al-Quran menjelaskan tarikh kiamat seperti berikut(bermaksud):
'' Sesungguhnya hari kiamat itu akan datang, Aku merahsiakan (waktunya) supaya tiap-tiap diri itu dibalas dengan apa yang ia usahakan." (Surah Taha 20: 15)

 


 Dalam Al-Quran tidak sedikit pun menyebut tentang tarikh hari kiamat, seperti pandangan orang mengenai tarikh 21/12/2012 jatuh pada hari jumaat ialah hari kiamat ...Dibimbangi kepercayaan terhadap tarikh kiamat pada tahun tertentu merupakan satu kepercayaan yang boleh merosakkan aqidah . Kepercayaan ini karut dan khurafat.


 Terdapat segelintir ilmuwan  silam dikatakan telah meramal tarikh kiamat yang akan berlaku pada tahun sekian-sekian . Namun sudah beratus tahun daripada ramalannya , kiamat masih belum berlaku.kesimpulannya:
* Keimanan kepada kedatangan hari kiamat adalah fardhu, dan termasuk dalam rukun iman.
* Tidak perlu bersusah-payah mencari tarikh kiamat.
* Apa yang penting amalan soleh setiap insan sentiasa bertambah.


Kredit:
majalah SOLUSI isu No.37
penulis Mohammad Nizam Abd. Kadir 
P/S : Majalah solusi banyak info! pertama kali saya baca... sebab asyik baca buku sekolah saya naik pening...saya pun pergi kedai, nampak majalah SOLUSI... saya pun belilah! Memang tak rugi beli majalah berkaitan ilmu ni....Jom Baca!

4 comments:

hira said...

akak pernah baca. hehe. mak akak ada beli satu masa ada majlis konvo dekat UPM. terbaik! :)

Nur Najwa said...

bestkan buku ni...suka sangat2 :)

Dylla Abas said...

betul tu..tak perlu mencari tarikh kiamat.yg penting keimanan kita terhadap Allah dan hari kiamat tu harus bertambah dari hari ke sehari.

nice sharing Najwa (",)

Nur Najwa said...

thanks dylla :)